Gyermekpszichodráma csoportok

Az Ágacska Alapítvány közel 10 éve szervez gyermek mese-, pszichodráma és egyéb terápiás csoportokat örökbefogadott gyermekek számára.

E csoportok témája az iskolai problémák, másság, a vér szerinti szülőktől való elszakadás veszteség élményének feldolgozása, a szorongásaik oldása és a szociális készségeik javítása, közösségi integrációja.

Az örökbefogadott gyermekek tanulási problémái abból adódnak, hogy a veszteségélmények, korai traumák elszenvedése miatt sokkal érzékenyebben reagálnak az iskolai kudarcokra. Ehhez járul, hogy a terhesség alatti vagy születés utáni traumák miatt gyakran idegrendszeri sérüléseik is vannak, ezért nagy arányban lesznek közöttük sajátos nevelési igényűek.

Az örökbefogadott gyermek gyakran szorongóvá válik, szociális kapcsolatai korlátozottak, önérvényesítési és kommunikációs készségei alulfejlettek. Rendkívül fontos számukra olyan közeg megteremtése, ahol sorstársaikkal találkozhatnak, és ahol eltűnik másság érzésük.

Az örökbefogadott gyerekek között szignifikánsan nagyobb a pszichés zavarok, magatartási és tanulási problémák előfordulása az átlag gyermek populációhoz képest. Alapítványunk egyik legfontosabb célkitűzése évek óta, azoknak az örökbefogadott gyerekeknek a támogatása, akik pszichés problémákkal, kötődési, viselkedési-, tanulási és érzelemregulációs zavarokkal küzdenek.

A pszichodráma a traumatikus élmények korrekcióján keresztül gyógyít, tehát segít a gyermeknek újraélni és korrigálni korábbi traumatikus élményeit.

Az Ágacska gyermek pszichodráma csoportok abban is különlegesek, hogy közösséget is teremtenek az örökbefogadott gyerekek számára, segítenek a traumatikus élmények feldolgozásában és a tanulási zavarok kezelésében. Az Ágacska csoportok szervesen illeszkednek az alapítvány egyéb támogató programjaihoz. Nálunk nemcsak a gyermekek, hanem a családok együtt is kapnak segítséget. A gyerekcsoportok mellett párhuzamosan a gyermekükre várakozó szülőknek is tartunk csoportot, így az aktuális problémáikat önsegítő körben megbeszélhetik.

Eddig összesen 40 dráma csoportot indítottunk több különböző korosztály számárra. A dráma csoportban résztvevő gyerekek a csoporton való részvétel után fel tudják vállalni az iskolában, hogy örökbefogadottak, örökbefogadásukról szabadon tudnak beszélni, másságukat tudják vállalni.

Az eddigi csoportok nagyon hatékonyan működtek. Legalább egy, de inkább több év alatt lehet egy csoportban olyan eredményt elérni, amivel a résztvevők önérvényesítési, kommunikációs és szociális készségei jelentős mértékben javulnak, tanulási és viselkedési problémáik oldódnak.

A drámacsoportokat az örökbefogadott gyermekek az elmúlt években MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Program folyamatos támogatásával díjmentesen vehették igénybe. A támogatással egyre több, és speciális csoport indítására van lehetőségünk.