Öt perc az örökbefogadásról

Hogyan és mikor mondjuk meg a gyermeknek, hogy örökbefogadott? I. rész

Erdélyi Viktor gyermekpszichológus

 

Az örökbefogadók többsége ma már úgy gondolja, hogy mindenképpen meg kell mondani a gyermeknek, hogy örökbefogadott. Bár ebben egyetértés van a szülők között is, azonban abban már rengeteg kérdés és bizonytalanság merül fel, hogy mikor és hogyan vezessük be ezt a témát. Ebben a cikkben az újszülött korban örökbefogadott gyermekek esetét írom, egy további cikkben a nagyobb életkorban örökbefogadott gyermekkel való kommunikációról lesz szó.

 

Mégis mikor?

Az örökbefogadásra felkészítő tanfolyamok tapasztalata alapján nagyon sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor vezessük be a gyermek számára az örökbefogadás tényét. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy akkor érdemes erről beszélni, ha a gyermek már érti a szavakat és megérti, hogy pontosan mit jelent az örökbefogadás. Meghökkentő gondolatnak tűnhet, de a tapasztalatok és a szakmai ajánlások alapján érdemes az örökbefogadásról már az első pillanattól kezdve beszélni.

Kezdetben egy örökbefogadott gyermek esetében nem az a cél, hogy az örökbefogadás szót megértse, hanem sokkal inkább az, hogy hallja ezt a kifejezést és tudja, hogy ez rá vonatkozik, ez alapvetően egy pozitív dolog, hiszen így jött létre az újdonsült család. Hosszú távú célként érdemes azt megfogalmazni, hogy az örökbefogadott gyermek számára saját családba érkezése természetes témává váljon, úgy érezze, hogy erről szabad gondolkodni, kérdezni, beszélgetni a szüleivel és később a tágabb környezettel is. Továbbá számára az örökbefogadottsága alapvetően pozitív legyen. Azok a gyermekek, akiknek a szüleik korán beszélnek az örökbefogadásról, később úgy érzik, hogy mindig is tudták azt, hogy ők örökbefogadás által kerültek a családba.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy még ha egy szülő elhatározza, hogy korán elmondja a gyermekének az örökbefogadást, akkor is sokszor nehéz bevezetni a történetet. Az újszülött kort érdemes egy gyakorlási fázisnak tekinteni, mivel a gyermek még nem érti a szavak mögötti jelentést, nincs akkora tétje a megmondásnak, mint ha 3 éves korában tudja meg. Az újdonsült apának és anyának van ideje kitalálni, hogy mik azok a szavak, amik megteremtik a gyermek számára a természetességet.

Ha már eldöntötte az örökbefogadó, hogy újszülött korban kezdi el a téma bevezetését a következő kérdés, hogy pontosan hogyan érdemes erről beszélni. Tulajdonképpen nem is „elmondásról” van szó, hanem a téma kezeléséről, beszélgetések sorozatáról. Az téma felvezetésére számtalan módszer létezik, ezeket a következő cikkünkben olvashatjátok.

 

 

Néhány  tipp a megmondáshoz:

  • Nem baj, ha bizonytalanok vagyunk az örökbefogadás témájának bevezetésével kapcsolatban, ez sok szülőnek furcsa, akár feszélyező érzés lehet az elején, de minél többször beszélgetünk a témáról, annál természetesebbé válik.
  • Ha nehezen megy a téma bevezetése adjunk magunknak egy végső időpontot, amíg legkésőbb el kell kezdenünk beszélni az örökbefogadásról a gyermeknek, így kikerülhetjük a halogatást.

Hivatkozások:

Bogár, Zs. (2011). Az örökbefogadás lélektana. Budapest: Ágacska Alapítvány.

Joyce Maguire Pavao: Az örökbefogadás háromszöge, Mózeskosár Egyesület, 2012.

Mészáros Krisztina, Molnár Gabriella, Rózsahegyi Nóra: Beszéljünk róla?! Ágacska Alapítvány 2012

Mészáros, K. (2006). Sikerek és buktatók az örökbefogadásban. Család Gyermek Ifjúság , 1 21-27.