Nyílt vagy titkos örökbefogadás?

 

Az örökbefogadásnak manapság egyre inkább terjed a nyílt formája is. Régebben inkább csak titkos örökbefogadásokat bonyolítottak hazánkban. A titkos örökbefogadás a TEGYESZ-en keresztül zajlik, a lényege pedig az, hogy sem a vérszerinti szülő nem tudja, hogy hová kerül a gyermeke, sem az örökbefogadó szülők nem tudják, hogy ki szülte a gyermeket. Esetleg egy-két fontos információ eljut hozzájuk, de a személyét illetően nem kapnak információkat. Szintén a TEGYESZ-en keresztül és titkosan történnek azok az örökbefogadások is, ahol az anya lemond a gyermekéről a születésekor, valamint azok, ahol az anya inkubátorban, esetleg más helyen hagyja a gyermeket.

 

 

Nyílt örökbefogadásokkal a civil szervezetek foglalkoznak (ma 5 ilyen szervezet létezik Magyarországon). Itt a vérszerinti és az örökbefogadó kölcsönösen ismeri, ismerheti egymást, sőt manapság egyre divatosabbá vált az együttszülés is. Ha akarják tarthatják későbbiekben a kapcsolatot is.

Sok örökbefogadó elzárkózik ettől a formától, mondván ő nem akar kapcsolatot tartani a vérszerinti szülővel. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a vérszerinti szülők általában nem keresik a kapcsolatot. Ami miatt viszont sokan választják ezt a formát az az, hogy újszülött gyermeket vihetnek haza.

 

 

Nyílt örökbefogadást segítő civil szervezetek:

 

Alfa Szövetség

 

Bölcső Alapítvány

 

Együtt az Életért Közhasznú Egyesület

 

Fészek Alapítvány

 

Gólyahír Egyesület