“Tokkal-vonóval” – Szülőcsoport roma gyermekeket örökbefogadóknak

TOKKAL-VONÓVAL csoport indul roma származású gyereket örökbefogadóknak pszichológus és gyógypedagógus vezetésével 2017 októberében!

Miben segítünk a közös munka során?
 A csoportba elhozhatjátok a mindennapi életetekben előforduló nehézségeket, kérdéseket és konfliktusokat, melyeket önismereti módszerekkel dolgozunk fel a szokásos Ágacskás ítélkezésmentes légkörben.

– Pszichológiai szempontokat is felvetünk ez előítéletek kialakulásának, fennmaradásának megértése érdekében, valamint a megváltoztatás lehetőségeiről is beszélni fogunk.

– Oldani igyekszünk a cigány-, vagy bizonytalan származással kapcsolatos félelmeket, és megoldási módokat, kommunikációs technikákat kínálunk.

– Körbejárjuk, hogy mivel járulhat hozzá az örökbefogadó szülő cigány származású gyermeke egészséges identitásának kialakulásához.

– Foglalkozunk a társadalmi sztereotípiák és a szűkebb szociális közeg előítéleteinek kezelésével.

Lesznek meghívott vendégeink is, pl.
– Nem romaként roma származású gyermek(ek)et nevelő szülők
– Roma és nem roma származású testvéreket nevelő szülők
– Roma származású örökbefogadottak, akik nem roma szülőkkel nőttek fel

Kiknek ajánljuk a csoportot?
Olyan házaspároknak vagy egyedülállóknak, akik cigány származású gyermeket fogadtak örökbe, vagy roma gyermek örökbefogadására készülnek, ill. erre nyitottak. Ajánljuk azoknak, akik szembesültek a társadalom vagy a szűkebb környezet előítéleteivel, vagy tartanak ezektől. Célunk, hogy a csoporttagok ugyan olyan jól tudják kezelni a vélhető, vagy biztosan tudott roma származást, mint a gyermek örökbefogadottságának kérdését.
A Tokkal-vonóval csoport októberben indul és nyár elejéig tart.
Havonta egyszer, hétfő délután találkozunk, egy alkalom 3 órás: 16.30-tól 19.30-ig tart az Ágacskában. Címünk:
1117. Budapest XI. kerület Galambóc utca 45.

Az első fél év időpontjai:
október 2.
október 30.
november 20.
december 11.

A csoport zárt, vagyis a csoporttagok vállalják, hogy egész évben részt vesznek a közös munkában. Erre azért van szükség, mert az információ-átadáson kívül a csoport feladata egymás támogatása is, valamint önismereti munka is folyik, amihez elengedhetetlen az állandó csoporttagság nyújtotta bizalmi légkör.
Az Ágacska Alapítvány támogatja a csoportot, így a csoport díja egy fél évre (4 alkalom) 12.000Ft/fő, amit első alkalommal készpénzben kérünk befizetni.

Csoportvezetők: Kiss Zsófia klinikai szakpszichológus és Rózsahegyi Nóra gyógypedagógus, mindketten örökbefogadó szülők.

Jelentkezni a Tokkal-vonóval csoportra
Rózsahegyi Nóránál lehet a nora@agacska.hu e-mail címen.