Gyakran ismételt kérdések

 

-Ha már eldöntöttem, hogy örökbefogadok, hol kezdjem el?

  Az örökbefogadás első lépése a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál (TEGYESZ) kezdődik. Itt egy tájékoztató beszélgetés után különböző alkalmassági vizsgálatok történnek. A vizsgálatok után, a leendő szülőknek egy 40 órás felkészítő tanfolyamot kell elvégezniük (Bővebben a tanfolyamról). Felkészítő tanfolyamokat az Ágacska Alapítvány is tart Budapesten és Szegeden is.

-Hogyan válik egy gyermek örökbeadhatóvá?

Ha a vérszerinti anya lemondó nyilatkozatot tesz a gyermek örökbefogadhatóvá válik. Nyílt és titkos örökbefogadás esetén a vérszerinti anyának a gyermek születésétől számítva hat hét  áll, a rendelkezésére, hogy meggondolja döntését vagy jelentkezzen a gyermekéért.
A gyermek azonban nem csak az anya lemondásának következtében válhat örökbeadhatóvá, előfordul, hogy az különböző fennálló helyzetek következtében a hatóságok nyilvánítják örökbefogadhatónak.
A gyermek örökbefogadhatóvá nyilvánítására, örökbefogadására a Csjt. 48/A. paragrafusában leírt feltételek mellett kerülhet sor.

Ezek a következők:

– a szülő önhibájából fél éve nem tart rendszeres (folyamatos) kapcsolatot gyermekével,
 
– életvitelén, körülményein nem változtat és ezért az éves felülvizsgálat során az átmeneti nevelés nem szüntethető meg,
 
– a szülő ismeretlen helyen tartózkodik és gyermekével fél éve semmilyen formában nem tart kapcsolatot.
 
-Hogyan mondjam el, hogy örökbefogadott?
 
A munkánk során úgy tapasztaltuk, hogy az örökbefogadás során kulcskérdés, hogy a szülők hogyan mondják el a gyermeknek hogy örökbefogadott. A tapasztalatok alapján a sikeres örökbefogadások esetén az örökbefogadás témája nyíltan van kezelve a családban.  Tanfolyamunkon is igen nagy hangsúlyt kap ez téma, ahol konkrét eszközöket, módszereket ismertetünk meg a leendő szülőkkel (pl. örökbefogadásos mesekönyvek, a gyermek örökbefogadásának története stb.) , amik segítségével megfelelően tudnak beszélgetni az örökbefogadásról gyermekükkel. 
Bővebben a témáról

-Felbontható-e az örökbefogadás?

Az örökbefogadás sikertelensége esetén a jogszabályok értelmében az örökbefogadás felbontható. Ha felbontást kölcsönösen kéri mind a gyermek, mind a szülő, akkor erről a felek meghallgatása után a gyámhivatal dönt. Abban az esetben ha a felbontás iránti kérelem egyoldalú akkor a gyámhivatal pert indíthat vagy pert kezdeményezhet és a felbontásról a bíróság dönt.

A felmérések szerint kb. 50 éve évente 10 és 20 közé tehető a felbontások száma.

A felbontásokra sokszor felnőtt korban, felnőtt kort elérve kerülhet sor, de nagyon gyakori, hogy a kamaszkort, kiskamaszkort elérve a szülők olyan problémákkal találják szembe magukat, melyek akár egy vérszerinti család esetében is akár természetesnek mondhatók, de az örökbefogadó szülők ezeket felnagyítják, a gyermek vérszerinti szüleitől örökölt tulajdonságoknak vélik, egyre tehetetlenebbek, egyre nehezebben tudják elfogadni a gyermeket. Előfordult azonban olyan eset is, mikor egészen kis gyermeket pár hónappal az örökbefogadás után adták vissza az örökbefogadó szülők, mondván nem tudják a gyereket a sajátjukként nevelni

Maradt még kérdésed? Írd meg nekünk az alábbi e-mail címre és válaszolunk rá:

agacska@agacska.hu